Opublikowano:

O kwasach tłuszczowych

Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe (ZKT) to dobre, naturalne, nienasycone kwasy tłuszczowe np. kwasy Omega-3 i Omega-6. Są tym czego potrzebujesz w ochronie zdrowia. Kluczowym jest określenie zbilansowane, ponieważ brak zachowania proporcji w dostarczaniu nienasyconych kwasach tłuszczowych, może być przyczyną chorób, podobnie jak ich niedobór.

ZKT generacji Verum Virgin to w 100% naturalne mieszanki olejów pozyskanych z kilkunastu ziaren i orzechów. Wszystkie mieszanki to kwasy tłuszczowe, między innymi Omega-3 i Omega-6, zbilansowane według Naszej Receptury.

W każdej butelce, oprócz 97% oleju uwięzione zostały fosfolipidy, karetonoidy, polifenole, a także lignany, witaminy i minerały. Dzisiejsza dieta przesycona jest kwasami Omega-6, co nie jest dobre dla zdrowia. Ten kwas tłuszczowy dominuje na stołach zdecydowanej większości ludzi, a dominacja ta, jak wynika z wielu badań, jest bardzo niekorzystna i może prowadzić do wielu chorób.

Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe włączone do diety, przy jednoczesnym wyłączeniu z niej tłuszczów trans (margaryny) oraz wątpliwej jakości olejów spożywczych, są w stanie właściwie odżywić organizm, pomagając mu w ten sposób w regeneracji i powrocie do homeostazy. Cały czas należy przy tym pamiętać o zróżnicowanej diecie.

Oleje takie jak np. z ostropestu czy z wiesiołka mają właściwości lecznicze, niestety w ich przypadku stosune k kwasów Omega-3 do Omega-6 jest niekorzystny, co przy długotrwałym spożywaniu może przyczyniać się do wywoływania stanów zapalnych.[1]

Dzięki np. dużej zawartości kwasu GLA w oleju z wiesiołka, po jego spożyciu, w organizmie zwiększa się dostępność enzymu, który sprawniej „rozbiera” kwas Omega-3 do dobrze znanych nauce jego aktywnych metabolitów: kwasów EPA i DHA. Odpowiednio więc dobrane i zbilansowane oleje z lnicznika siewnego, siemienia lnianego, czarnuszki siewnej, ostropestu plamistego, maku lekarskiego, orzechów brazylijskich, sezamu czarnego, pestek dyni, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych oraz wiesiołka dwuletniego pomagają w zwiększaniu wydajności szlaków metabolicznych dla wszystkich kwasów tłuszczowych i ich pełniejsze wykorzystanie w organizmie. Przy tak skonstruowanym składzie gwarantowana jest też obecność niezbędnego do tworzenia błon lipidowych komórek człowieka kwasu arachidonowego (AA), który podany osobno ma działanie prozapalne, jednak przy obecności DHA i EPA intensywność jego działania jest odpowiednio „sterowana” i ukierunkowana.

1. E. Bartnikowska, M.W. Obiedziński, Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, 1997 . 

Forum Bow1