Posted on

Najdelikatniejszy kwas tłuszczowy – omega 3

Najdelikatniejszy kwas tłuszczowy – omega 3

Delikatność kwasu omega-3

Niedawno ktoś mi powiedział, że chyba przesadzam z tak delikatnym traktowaniem Zbilansowanych Kwasów Tłuszczowych. Jednak w każdej butelce ZKT jest jeden z najdelikatniejszych kwasów tłuszczowych – omega 3.

Skuteczność surowych mieszanek, które produkuję, zależy od obecności w nich aktywnych, nieuszkodzonych kwasów tłuszczowych – głównie omega 3,6,7 oraz 9 – i innych substancji zawartych i zawieszonych w mieszance.

Struktura chemiczna kwasów omega-3

Żeby zrozumieć delikatność kwasów omega-3, trzeba poznać ich strukturę chemiczną. Kwasy te mają w swojej strukturze wiele wiązań podwójnych. Wiązania te sprawiają, że cząsteczki omega-3 są bardziej reaktywne w porównaniu do nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie mają wiązań podwójnych.

Reaktywność kwasów omega-3

Ta reaktywność kwasów omega-3 ma zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki. Z jednej strony, ich zdolność do interakcji z innymi molekułami sprawia, że odgrywają kluczowe role w komórkowych błonach i są prekursorami wielu ważnych czynników sygnalizacyjnych (pisałem o komunikacji w poprzednim artykule dotyczącym ZKT) oraz biorą udział w syntezie wielu związków.

Negatywne skutki utleniania

Z drugiej strony, ich skłonność do utlenienia może prowadzić do powstawania produktów, które są szkodliwe dla komórek i tkanek, takich jak na przykład aldehydy. Spożywając oleje utlenione, można więc sobie dodatkowo zaszkodzić, ponieważ będą działać prozapalnie.

Im więcej wiązań podwójnych w cząsteczce kwasu tłuszczowego, tym większa jej reaktywność chemiczna. Dlatego omega-3 należy do kwasów podatnych na utlenianie.

Mechanizm utlenienia

Podstawowym mechanizmem utlenienia kwasów omega-3 jest reakcja z tlenem atmosferycznym. Wiązania podwójne w kwasach omega-3 są miejscami o wysokiej reaktywności, gdzie tlen może “atakować” cząsteczkę, prowadząc do jej utlenienia. Jedno utlenienie może prowadzić do kolejnych, przyspieszając degradację kwasu tłuszczowego.

Czynniki przyspieszające utlenienie

Innym czynnikiem jest światło. Promieniowanie UV, a także światło widzialne, może przyspieszać procesy utlenienia. Oraz ciepło. Podwyższona temperatura przyspiesza większość reakcji chemicznych, w tym utlenianie.

Produkcja ZKT

Zajmuję się zawodowo produkcją ZKT już około 10 lat. Dlatego właśnie dziwią mnie oleje na półkach sklepowych, czyste jak do smarowania silnika, oświetlone i ciepłe…

Świeża mieszanka surowych olejów

Ale jeżeli ktoś próbował Zbilansowanych Kwasów Tłuszczowych, to próbował świeżej mieszanki surowych olejów zawierającej nie tylko kwasy omega 3,6,7,9, a również wiele innych substancji rozpuszczonych i w niej zawieszonych, takich jak lignany, polifenole, polisterole. Napiszę o nich w kolejnym artykule, bo mają niesamowite właściwości, które wielu z Was odczuwa popijając ZKT.

Wszystkiego dobrego i dużo zdrowia

Piotr Wyszyński