Oleje Prozdrowotne

Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe generacji Verum Virgin to w 100% naturalne mieszanki olejów pozyskanych z kilkunastu ziaren i orzechów. Wszystkie mieszanki to kwasy tłuszczowe, między innymi omega 3 i omega 6, zbilansowane według Naszej Receptury. W każdej butelce, oprócz 97% oleju uwięzione zostały fosfolipidy, karetonoidy, polifenole, a także lignany, witaminy i minerały....

Więcej

Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe generacji Verum Virgin to w 100% naturalne mieszanki olejów pozyskanych z kilkunastu ziaren i orzechów. Wszystkie mieszanki to kwasy tłuszczowe, między innymi omega 3 i omega 6, zbilansowane według Naszej Receptury. W każdej butelce, oprócz 97% oleju uwięzione zostały fosfolipidy, karetonoidy, polifenole, a także lignany, witaminy i minerały. Dzisiejsza dieta przesycona jest kwasami omega-6, co nie jest dobre dla zdrowia. Ten kwas tłuszczowy dominuje na stołach zdecydowanej większości ludzi, a dominacja ta, jak wynika z wielu badań, jest bardzo niekorzystna i może prowadzić do wielu chorób. Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe włączone do diety, przy jednoczesnym wyłączeniu z niej tłuszczów trans (margaryny) oraz wątpliwej jakości olejów spożywczych, są w stanie właściwie odżywić organizm, pomagając mu w ten sposób w regeneracji i powrocie do homeostazy. Cały czas należy przy tym pamiętać o zróżnicowanej diecie. Oleje takie jak np. z ostropestu czy z wiesiołka mają właściwości lecznicze, niestety w ich przypadku stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest niekorzystny, co przy długotrwałym spożywaniu może przyczyniać się do wywoływania stanów zapalnych. [1] Dzięki np. dużej zawartości kwasu GLA w oleju z wiesiołka, po jego spożyciu, w organizmie zwiększa się dostępność enzymu, który sprawniej „rozbiera” kwas omega-3 do dobrze znanych nauce jego aktywnych metabolitów: kwasów EPA i DHA. Odpowiednio więc dobrane i zbilansowane oleje z lnicznika siewnego, siemienia lnianego, czarnuszki siewnej, ostropestu plamistego, maku lekarskiego, orzechów brazylijskich, sezamu czarnego, pestek dyni, orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych oraz wiesiołka dwuletniego pomagają w zwiększaniu wydajności szlaków metabolicznych dla wszystkich kwasów tłuszczowych i ich pełniejsze wykorzystanie w organizmie. Przy tak skonstruowanym składzie gwarantowana jest też obecność niezbędnego do tworzenia błon lipidowych komórek człowieka kwasu arachidonowego (AA), który podany osobno ma działanie prozapalne, jednak przy obecności DHA i EPA intensywność jego działania jest odpowiednio „sterowana” i ukierunkowana. Technologia produkcji (kliknij…)

1. E. Bartnikowska, M.W. Obiedziński, 1997 – Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.2. Lamer-Zarawska E., 1992. – Właściwości biologiczne oleju wiesiołkowego (Oleum Oenotherae). Zbiór prac. Sympozjum. Olej z nasion wiesiołka w profilaktyce i terapii. Łódź – Tuszyn.

Wyświetlanie wszystkich 5 wyników